News

CryptoLocker je opasan trojanac

CryptoLocker je opasan trojanac koji hara nasim racunarima koji imaju Windows sisteme.
Razne verzije su tu od 2013.-2014. godine kad se pojavio prvi put.

Read more ...

Whos online

We have 25 guests and no members online

FaceBookTwitterGoogle+

CryptoLocker je opasan trojanacNajcesce se prenosi inficiranim mailovima. U Vasem inbox-u se pojavi  attachment mail-a kao document sa najcescim nazivom “document2.zip”,  obicno od nekog Vama poznatog ili cak sa nekog mail-a sa Vaseg domen-a. U trenutku kad korisnik “klikne” misem na zarazeni document naizgled se nista ne desava. Medjutim trojanac u pozadini kriptuje (zakljucava) vase fajlove (slike, word dokumenta, pdf dokumenta I slicno)i od tog trenutka fajlove je nemoguce otvoriti.
Neki hakeri traze “otkup” Vasih dokumenata. Iznos je obicno 1 – 2 Bitcoin-a (digitalne valute – vrednost jednog bitcoin-a u ovom trreenutku je oko 500 eut) i tada sledi zaplet:
neki hakeri su “posteni” te posle otkupa posalju “kljuc” za otkljucavanje Vasih fajlova i Vi mozete da nastavite sa Vasim radom, medjutim neki samo nestanu i Vasi fajlovi su ostali zakljucani iako ste platili.
Odbrana od ovih napada nazalost ne postoji. Neki anti virus program detektuju CryptoLocker ali nazalost kasno kada zu vec Vasi fajlovi zakljucani (kriptovani).
 U pojedinim slucajevima je ipak moguce vratiti Vase fajlove i bez otkupa, medjutim verovatnoca je minimalna a rizik po Vase poslovanje je ogroman.
 Morate biti svesni rzika i redovno cuvati Vase podatke na nacin na koji CryptoLocker nemoze da Vam naudi. Zato se obratite nekom od servis koji pruza ovu vrstu usluge ili sami redovno cuvajte Vase fajlove na bar jednom mestu  van domasaja CryptoLocker-a.
Ukoliko ne zelite da backup radite sami obratite nam se na telefon 064/124-83-82 ili na kontakt na nasem sajtu www.serviskompjuterabg.com